Over het algemeen is feedback geven en ontvangen erg lastig. Ons brein helpt ons daar in de basis ook al niet bij. Sterk gericht op ‘overleven’, calculeert ons brein in dat feedback geven een reactie tot gevolg kan hebben dat ons brein ziet als een mogelijk gevaar. Maar feedback geven is erg belangrijk, ook voor het succes van een organisatie. Meer dan 80% van de teams kunnen ‘meer geld verdienen’ wanneer de teamleden elkaar meer feedback zouden geven. Dus feedback draagt bij aan de realisatie van de organisatiedoelstellingen. Organisaties besteden al vaak tijd en geld aan trainingen feedback geven. Echter vaak met weinig resultaat of een kort resultaat. Men ziet vaak resultaat bij de medewerkers die toch al minder moeite hadden met het geven en ontvangen van feedback. De trainingen richten zich vaak op het aanleren van een bepaalde methode, die het makkelijker moet maken. Wij hebben ook dergelijke feedbacktrainingen gegeven. Maar wij hoorden ook van klanten dat het effect mager was en het snel wegzakte.

Ik vond dat er in de trainingen vaak onvoldoende aandacht was voor de persoonlijke eigenschappen van de feedbackgever c.q. de feedback ontvanger. De persoonlijke eigenschappen zorgen voor een individuele drempel en deze kan dus per persoon erg verschillend zijn. Enkel een feedbackmethode aanleren is dus ook onvoldoende, er moet een verdieping zijn naar de persoonlijke eigenschappen om te komen tot ‘wat is jouw manier van feedback geven en ontvangen?’. Tijdens de trainingen ‘Bewust ik’ heb ik deze nieuwe methode uitgeprobeerd en deze blijkt veel effectiever, omdat het aanleren van feedback geven en ontvangen, inzicht in, hoe de reactie bij anderen kan zijn op basis van jouw manier e.d. veel meer naar een individueel niveau gaat.

Wilt u meer weten over deze wijze van ontwikkelen van feedback geven en ontvangen? Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Robert van Overbeek. E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

M. 06 22 929 000 T. 0513 200 901